#KuchniaNafciarzy - Gazpacho a'la Angel
Czas na kolejną odsłonę naszego kulinarnego cyklu, w którym w rolę kuchennych mistrzów wcielają się nasi piłkarze. Dziś bohaterem będzie Ángel García Cabezali, który podzieli się z nami przepisem na swoją ulubioną zupę.
Pomidory, chleb, oliwa, przyprawy - każdy, kto miał okazję próbować już hiszpańskich specjałów domyśla się, że tematem dzisiejszej Kuchni Nafciarzy będzie popularne gazpacho. To rodzaj zupy wywodzącej się z Andaluzji, którą serwuję się najczęściej na zimno.
- Gazpacho w naszym kraju jest daniem bardzo popularnym i lubianym. Na liście moich ulubionych zup nasz hiszpański specjał umiejscowiłbym chyba na samym szczycie. To bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Temperatura rośnie, powoli możemy szykować się na przyjście lata, a w ciepłych miesiącach chłodne gazpacho smakuje jeszcze lepiej. - zdradził nam wychowanek Realu Madryt.
Gazpacho a'la Angel
Niezbędne produkty:
1 kg pomidorów
150 ml oliwy z oliwek
15 gr czosnku
200 gr chleba
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Umyj pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w drobną kostkę, usuń wszystkie twarde elementy z wnętrza warzywa.
2. Umieść pokrojone i oczyszczone pomidory w głębokiej misce, następnie dodaj rozdrobniony chleb.
3. Do całości dodaj posiekany lub starty czosnek, sól, pieprz oraz polej oliwą.
4. Miskę odstaw do lodówki na 15 minut.
5. Całość miksuj za pomocą blendera, aż nabierze kremowej konsystencji.
6. Opcjonalnie dodaj ocet balsamiczny oraz bazylię.
Gotowe!
- Przed podaniem zupę najlepiej ponownie umieścić na kilkanaście minut w lodówce. Właśnie tak schłodzona smakuje najlepiej. Osobiście lubię ją konsumować z chlebem. To bardzo zdrowe i pożywne danie, natomiast prostota przygotowania porównywalna jest do parzenia herbaty, więc każdy powinien sobie dać z nią radę (śmiech) - dodał na zakończenie Angel.
Smacznego, Nafciarze!