Kuchnia Nafciarzy - gotuj z nami!
Panująca obecnie sytuacja, spowodowana szerzeniem się niebezpiecznego koronawirusa zmusza nas do spędzania jak największej ilości czasu w domowym zaciszu. Jedni wolne chwile poświęcają na czytanie książek, drudzy na oglądaniu filmów czy seriali, jeszcze inni na porządkowaniu. My natomiast gorąco zachęcamy do wspólnego gotowania razem z Nafciarzami!
Postaramy się, by w najbliższym czasie na naszych kanałach pojawiło się kilka unikalnych przepisów prosto od naszych zawodników. Wiadomo, że nie każdy stanie się od razu sławnym Gordonem Ramsay'em, liczą się przede wszystkim chęci oraz dobra i smaczna zabawa. I, co najważniejsze - zdrowa!
Jako pierwszy swoje popisowe danie przedstawił nam Giorgi Merebashvili, który nie ukrywa, że czas spędzony w domu spożytkował właśnie na naukę gotowania. Jak podkreśla gruziński pomocnik - Zależało mi, żeby danie było proste, łatwe do zrobienia dla każdego. Przy okazji plusem jest też fakt, że najprawdopodobniej większość wykorzystanych przeze mnie produktów znajdziemy w każdej lodówce. Bez zbędnego wychodzenia do sklepu, tym bardziej podczas panującej pandemii. - Panie i Panowie, zaczynamy!
Sportowe śniadanie a'la Merebashvili
- Produkty, których potrzebujemy to chlebek, najlepiej razowy, ciemny. Do tego trochę pasty z awokado, bądź samego pokrojonego owocu oraz kilka plasterków łososia. To w zasadzie najważniejsze elementy mojego sportowego śniadania. Przyda się nam również ser. Ja osobiście najbardziej preferuję ten typu feta. Nieodłącznym elementem będą również pomidory oraz jajka, które przyrządzamy w dowolny sposób - na miękko, na twardo, czy w postaci jajecznicy. Każda wersja z pewnością będzie pyszna! Nie zapomnijmy oczywiście o szczypcie soli i pieprzu dla smaku. - opisał nam swoje popisowe danie nasz skrzydłowy.
W tym wypadku darujemy sobie podawanie Wam określonych ilości konkretnych produktów. Nasz bohater zapewnia, że danie, które przygotował z pewnością pozwoli nasycić się każdemu dorosłemu mężczyźnie. Dla Pań, czy młodszych kibiców porcję sugerujemy nieco zmniejszyć, oczywiście w zależności od upodobań i apetytu.
Przygotowanie:
- Dwie kromki ciemnego pieczywa smarujemy pastą z awokado. Jeśli posiadacie cały owoc, obieracie go ze skórki, by następnie usunąć pestkę ze środka i pokroić całość na plasterki, które następnie umieszczamy na chlebie. Pamiętajcie o dokładnym umyciu warzyw i owoców przed zjedzeniem!
- Na awokado kładziemy kawałki sera feta. Można go oczywiście zastąpić serem białym, brie czy chociażby camembertem.
- Kolejnym krokiem będzie dokładne umycie pomidorów, bądź w tym przypadku użytych przez Giorgiego pomidorków cherry. Kroimy je w plasterki, bądź na pół i kładziemy na naszej kompozycji.
- Dopełnieniem naszego śniadaniowego dzieła będzie umieszczenie na kanapkach plasterków świeżego łososia. Jeśli akurat nie posiadacie tej ryby w lodówce, z powodzeniem można ją zastąpić chociażby makrelą czy nawet szynką. Całość delikatnie solimy i pieprzymy.
- Swoje popisowe danie Mereba poleca serwować z jajkami, przygotowanymi w dowolny sposób - na miękko, na twardo czy w postaci jajecznicy.
Podajemy ze świeżym sokiem pomarańczowym, bądź poranną herbatą lub kawą.
GOTOWE!
- To mój ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Nie dosyć, że całość jest bardzo prosta w przygotowaniu - samo wykonanie potrawy zabiera dosłownie kilka minut - to na dodatek jest bardzo zdrowa i pożywna. Serdecznie polecam wszystkim kibicom! - dodał na zakończenie nasz gruziński szef kuchni, który poprosił również o zamieszczenie jeszcze jednego, bonusowego zdjęcia. Podkreślił, że te produkty powinniśmy spożywać w jak największych ilościach. O czym mowa? Oczywiście o owocach i warzywach!
Smacznego, Nafciarze!