#KuchniaNafciarzy - Kamyk Bowl
Serdecznie zapraszamy do kolejnej odsłony naszego kulinarnego cyklu #KuchniaNafciarzy. Tym razem swoim ulubionym daniem podzielił się z nami Krzysztof Kamiński. Bramkarz Wisły Płock kilka lat spędził w lidze japońskiej, reprezentując barwy Jubilo Iwaty, stąd kuchnia azjatycka nie jest dla niego tajemnicą.
- Chciałbym dziś podzielić się z Wami moim pomysłem na szybką kolację, której przygotowanie zajmie Wam około 15-20 minut. Do skomponowania mojego bowla możecie użyć swoich ulubionych dodatków - krewetki zastąpić na przykład mięsem, komosę jakąkolwiek kaszą, bądź ryżem. Poniżej przedstawiam Wam moją własną kompozycję. - powiedział nam 29-letni golkiper.
Warto dodać, że danie przygotowane przez Krzysztofa jest nie tylko bardzo smaczne i sycące, ale przede wszystkim zdrowe. Zawiera wiele składników, które urozmaicą Waszą codzienną dietę, wzbogacając ją o niezbędne witaminy i minerały. Spróbujcie sami!
Kamyk Bowl
Niezbędne produkty:
250 g krewetek
250 g komosy ryżowej
roszponka
jajko
gotowany burak
ogórek
rzodkiewka
masło
czosnek
sól
pieprz
chilli
słodka papryka
oliwa z oliwek
olej sezamowy
ziarna słonecznika, dyni
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na półtwardo - wrzucamy je do zagotowanej wody na trzy minuty;
2. Myjemy, a następnie siekamy gotowanego buraka, ogórka i rzodkiewkę;
3. Komosę ryżową płuczemy w bieżącej wodzie, a następnie w rondelku podsmażamy ją przez minutę na łyżce oleju sezamowego. Zalewamy wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu;
4. Na rozgrzanej patelni umieszczamy masło z łyżką oliwy z oliwek. Do roztapiającego się masła dodajemy również dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Następnie dorzucamy oczyszczone, umyte krewetki i smażymy po minucie z każdej strony;
5. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli;
6. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół;
7. Całość układamy w głębokim naczyniu. Na koniec posypujemy ziarnami, oraz polewamy oliwą z oliwek.
GOTOWE, SMACZNEGO!